Sotad skrei med ljummen sallad

Sotad Skrei® med ljummen sallad
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Joel Wåreus

Har du aldrig sotat fisk förut, måste du prova. Det är inte så svårt som det kanske låter och du får en ny härlig smakupplevelse.

Ingredienser

-
+

640 g  Norsk skreifilé
2 st  romansallad
4 st  potatis
3 st  ägg
2 dl  smetana
2 msk  pepparrot
100 g  Norska Räkor, skalade
100 g  smör
1 st  citron
1 knippe  dill
   rapsolja
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Koka potatisen. 
  • Koka äggen.
  • Dela fisken i portionsbitar.
  • Rimma gärna skreien innan du sotar den. Det snabba alternativet är att lägga den i grovsalt och låta den dra i 15 min. Om du rimmar skrei så får den längre hållbarhet, fastare kött och jämnare sälta rakt igenom. Alternativet som tar ett dygn: Gör en 3%-ig lag, alltså 1 liter vatten och 0,3 dl salt. Lagen ska täcka fisken. Smaksätt med t ex ett lagerblad, 1/2 krm dillfrö och 1/2 krm spiskummin. Låt skreien ligga i lagen minst 24 timmar. Sedan har du en riktigt fin bit som du kan tillaga. 
  • När du sotar fisk ska du ha hög värme och inget eller lite fett. Sota i gjutjärnspanna eller teflonpanna, först med skinnsidan neråt, sedan på andra sidan. Bitarna ska få fin färg. Dra ner värmen och låt Skreibitarna vara kvar i pannan ca 5 min, så blir fisken klar.
  • Plocka gemsallad och vänd den i rapsolja med lite salt och lite citronsaft. Lägg ut det på fatet.
  • Pressa potatisen över salladen. Dela de kokta äggen grovt och fördela dem över salladen.
  • Klicka ut smetana. Riv pepparrot över och lägg på skreien.
  • Smält smör och lägg i räkor. Riv lite citronskal över och pressa i saften. Häll det över fiskbitarna.
  • Garnera med dillvippor.