Stek av lax med rostad broccolisallad

Stek av lax med rostad broccolisallad
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

Fotograf: Björn Terring

Den perfekta grillrätten för stora sällskap. Knyt ihop två laxbitar mot varandra med färska örter emellan. Ta det du har till hands eller följ receptet nedan. Med skinnsidan utåt är det enkelt att grilla och få allt klart samtidigt.

Ingredienser

-
+

1 kg  Norsk Laxfilé, med skinn
1 knippe  rosmarin, färsk
1   citron
   olivolja
   salt och peppar

Sallad

   sparrisbroccoli
   körsbärstomat
   bacon
   salt och peppar

Vinägrett

1   citron
2 tsk  dijonsenap
2 msk  honung
0,5 dl  olivolja
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Dela laxen i två lika stora bitar. Lägg rosmarinkvistar och citronskivor (utan skal) på den ena laxbiten och placera den andra ovanpå, med skinnsidorna utåt. Bind samman med steksnöre. Grilla vid sidan om kolen i ca 10 min på varje sida med locket på. Använd gärna grilltermometer, 50–55°C beroende på hur rosa du vill ha din lax. Kom ihåg att den eftersteker även när du tagit av den från grillen

Grilla broccolin tills de mjuknat något och fått en grillad yta. Dela tomater i halvor och lägg upp dem med broccolin i en skål. Knaperstek baconen och strö den över salladen.

Vispa samman alla ingredienser till dressingen och häll över salladen. Servera sedan tillsammans med laxen.