Stekt marulk med soltorkade tomater och blomkålscréme

Stekt marulk med soltorkade tomater och blomkålscréme, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Svårt

Fotograf: Synøve Dreyer

Stekt marulk är en fast och god fisk som passar perfekt vid festmiddagar. Servera marulken ihop med soltorkade tomater och en läcker blomkålscréme.

Ingredienser

-
+

800 g  Norsk Marulkfilé
2 msk  olivolja
   salt och peppar

Tomatolja

1 st  tomat
3 msk  tomat, soltorkad i olja
0,5 dl  olja
   salt och vitpeppar

Blomkålscréme

1 st  blomkål
3 dl  matlagningsgrädde
1 msk  smör
2 msk  chèvre ost
   salt och peppar

Klyftpotatis

8 st  potatis
   matolja
   salt och peppar

Tillbehör

25 blad  spenat, färsk
2 msk  smör

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skölj tomaterna och skär i tärningar, finhacka de soltorkade tomaterna.
  • Blanda tomaterna med 0,5 dl av olja från de soltorkade tomaterna.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Salta och peppra fisken, stek den sen i en stekpanna.
  • Koka upp vatten med lite smör och salt, lägg i spenatbladen i ca 30 sekunder.
  • Låt spenaten rinna av innan du lägger de på tallriken ihop med fisken.
  • Garnera med färska örter och några droppar av tomatoljan.
  • Servera med blomkålscréme och klyftpotatis.

Blomkålscréme

  • Dela blomkålshuvudet i buketter och lägg dem i en kastrull.
  • Täck blomkålen med vatten, låt koka tills blomkålen är mjuk.
  • Häll av vattnet.
  • Koka upp grädden.
  • Mosa blomkålen för hand eller med en matberedare tillsammans med det mesta av grädden.
  • Tillsätt mer grädde till du får önskad konsistens.
  • Smaka av med salt och peppar.

Klyftpotatis

  • Skrubba potatisarna ordentligt, dela potatisarna i klyftor.
  • Vänd klyftorna i olja och strö över salt och eppar.
  • Stek potatisen i ugnen 20-25 minuter.