Stekt norsk piggvar med vit sparris, soja- och hasselnötsky

Stekt norsk piggvar med vit sparris, soja- och hasselnötsky
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Svårt

Fotograf:

Norsk piggvar är en exklusiv fisk som passar perfekt till festen. Tillsammans med vit sparris, mandelpotatis och andra godsaker är piggvaren i gott sällskap. Denna rätt kan du med trygghet servera dina mest kräsna matgäster.

Ingredienser

-
+

750 g  Norsk Piggvarfilé
   salt och peppar
8 st  sparris, vit

Potatismos

0,5 bunt  gräslök, färsk
200 g  mandelpotatis
1 dl  mjölk
50 g  smör

Skysås

5 msk  smör
2 msk  hasselnötsflarn
1 msk  sojasås, kinesisk
1 tsk  ingefära, färsk
0,5 st  schalottenlök
1 klyfta  vitlök
0,5 st  citron

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skala och koka sparrisen i lättsaltat vatten till den är mjuk.
  • Dela fisken i 4 bitar, krydda med salt och peppar.
  • Stek fisken på ena sidan med en klick smör i en het stekpanna på hög värme.
  • Ta bort pannan från spisen, vänd på fisken och sätt på lock.
  • Låt fisken ligga under lock tills den är klar.

Servera fisken med mandelpotatismos, vit sparris och kryddsmöret.

Potatismos

  • Skala och koka mandelpotatisen.
  • Blanda smör och gräslök till en slät massa i en mixer.
  • Mosa potatisen, rör ner gräslökssmöret och mjölk.

Skysås

  • Bryn smöret.
  • Värm upp sojasåsen och blanda med smöret.
  • Tillsätt finhackad vitlök, schalottenlök, riven ingefära och hasselnötsflarn.
  • Smaka av med skal och saft från citron.
  • Smaka av med salt och peppar.