Stekt skrei med serranoskinka, tomatsås och pasta

Stekt skrei med serranoskinka, tomatsås och pasta
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Eva Brænd

Tycker du om medelhavsinspirerad mat? Prova den här skrei-rätten med serranoskinka, tomatsås och pasta.

Ingredienser

-
+

800 g  Norsk skreifilé, utan skinn och ben
3 msk  vetemjöl
2   salt
1 st  ägg
4   serranoskinka
   smör

Tomatsås

1 st  lök, gul
1 msk  smör
1 burk  tomat, konserverad krossad
1 msk  tomatpuré
1 dl  fiskbuljong
1   timjan, färsk
   salt och peppar
250 g  pasta

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skär skreien i serveringsbitar. Blanda vetemjöl och salt, och vänd skreibitarna i blandningen. Vänd dem därefter i vispat ägg.
  • Stek fisken i smör på medelhög värme tills den är knappt genomstekt, ca 3 minuter på varje sida. 
  • Stek skinkan snabbt så den blir knaprig. 
  • Tomatsås: Finhacka lök och fräs den mjuk och glansig i smör. Rör i krossade tomater och tomatpuré. Låt detta småkoka i ett par minuter. Häll därefter på fiskbuljong och låt såsen småkoka utan lock tills den tjocknar. Krydda med finhackad timjan, salt och peppar.
  • Koka pastan.
  • Fördela tomatsås på varma tallrikar, lägg på pasta och skrei. Lägg en skinkskiva på fisken. 
  • Servera kokta grönsaker till.