Sushirullar

Sushirullar
  • 
4

    4 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Takashi Okuzumi

Sushi är en perfekt rätt att göra tillsammans med hela familjen eller några vänner. Trevlig kväll!

Ingredienser

-
+

300 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
5 ark  noritång
500 g  sushiris
6 msk  sushiättika
3 msk  socker
2 st  salladslök
   plastfolie
   bambumatta

Sojasås

1 dl  sojasås, japansk
1 st  citron

Tillbehör

   wasabi
   ingefära, inlagd

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Den norska odlade laxen Salmo salar behövs inte frysas innan gravning.
  • Skölj och tvätta riset flera gånger i kallt vatten.
  • Låt riset rinna av i en sil.
  • Häll ris och vatten i en kastrull och låt koka under lock i 3-4 minuter.
  • Ta bort riset från plattan och sänk värmen.
  • Sätt tillbaka riset och låt det dra på svag värme i 15 minuter.
  • Ta bort kastrullen från värmen och låt riset stå under lock i 15 minuter till.
  • Blanda sojasåsen och citronjuicen.
  • Skär laxen i tunna skivor och strö lite salt över.
  • Blanda ättika och socker, vänd sedan försiktigt ner blandningen i det kokta riset.
  • Lägg ett stycke plastfolie på en bambumatta.
  • Fördela en del av sushiriset på ett område stort som noriarket.
  • Täck riset med noriarket, lägg lite vårlök i mitten och rulla ihop.
  • Lägg fram ett nytt ark plastfolie på bambumattan och täck denna med laxskivor.
  • Lägg den färdiga risrullen över och rulla in den i laxen. Upprepa med resten av riset och laxen.
  • Låt rullarna vila 10 minuter i kylskåp. Ta ut dem och skär upp dem i lagom stora skivor.
  • Servera med citronsojasåsen, syltad ingefära och wasabi.