Sydfransk skaldjurssoppa med norsk torsk och lax

Sydfransk skaldjurssoppa med norsk torsk och lax
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Lätt

Fotograf: Fabian Björnstjerna

En underbar soppa som du gärna kan bjuda dina vänner på. Servera med ett gott bröd till.

Ingredienser

-
+

250   Norsk Torskfilé, utan skinn och ben
250 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
2 st  tomat
1,5 st  fänkål
3 klyfta  vitlök
2 st  apelsin
2 msk  olivolja
8 dl  skaldjursfond
0,5 g  saffran
2 msk  tomatpuré
1 dl  olivolja
1 msk  skaldjursfond

Rouille

2 st  äggula
1 st  citron
2 klyfta  vitlök
1,5 dl  majsolja
1 st  paprika, röd

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Värm ugnen till 175°.
  • Skiva grönsaker, hacka vitlöksklyftor och riv skalet på apelsinen.
  • Fräs allt tillsammans i lite olja och tillsätt saffran.
  • Klicka ner tomatpuré, tillsätt olivolja och till sist skaldjursfond. 
  • Låt grönsakerna koka tills de är mjuka och mixa sedan slätt.
  • Smaka av med saft från apelsinen.
  • Brässera torsk och laxbitar i ugn med olivolja och lite skaldjursfond i ca 5 min.

Rouille: 

  • Mixa äggulorna med 2 msk pressad citronsaft.
  • Riv vitlöksklyftorna fint, finhacka spansk peppar och blanda ner i äggulorna.
  • Droppa i majsolja under vispning tills krämig konsistens uppstår.

Servera soppan med en klick rouille och en bit bröd.