Tandoorikryddade laxspett med myntayoghurt

Tandoorikryddade laxspett med myntayoghurt
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Lätt

Fotograf: Ingvar Eriksson

Tandoori eller tandoori masala är själva kryddblandningen. Oftast är det ju kyckling man förknippar med tandoori, men vi lovar att det går minst lika bra med lax.

Ingredienser

-
+

800 g  Norsk lax, hel
8 st 

Marinad

2 tsk  tandooripasta
1 tsk  chiliflakes
2 msk  matolja

Myntayoghurt

2 dl  matlagningsyoghurt
1 kruka  mynta, färsk
1 klyfta  vitlök
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Skär laxen i mindre bitar som är lagom för spettet. 
  • Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden och blanda med laxen. 
  • Trä laxbitarna på grillspetten och lägg i marinaden i minst 20 minuter. 
  • Grilla spetten några minuter på het glöd.

Myntayoghurt:

  • Hacka myntan och vitlöken.
  • Blanda yoghurt med vitlök och mynta. 
  • Smaka av med salt och peppar.

Tips! Lägg grillspetten i vatten någon timme innan grillning, detta gör att de inte lika lätt blir brända.