Tataki med lax och glasnudelsallad

Tataki med lax och glasnudelsallad
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

Fotograf:

Thailand möter Norge! Vilket giftemål. Syrligheten och hettan i den här salladen passar superbra till laxens mäktiga smak.

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk Laxfilé, utan skinn och ben
200 g  glasnudlar
4   salladslök
1 kruka  koriander, färsk
1 knippe  cachewnötter

Marinad

0,5 dl  sojasås, kinesisk
1 msk  socker
2 klyfta  vitlök
2 tsk  sesamolja
1 msk  ingefära, malen

Dressing

2   lime
2 msk  socker
1   chili, röd
1 msk  fisksås

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Blanda marinaden till laxen och dressingen i varsin skål.
  • Låt laxen marinera i 30 minuter. Vänd runt då och då.
  • Koka under tiden glasnudlarna i vatten tills de precis blir mjuka. Sila och skölj i kallt vatten. Pressa ur all vätska och lägg i en skål. Häll på marinaden och låt dra några minuter och lägg sedan i löken och koriandern.
  • Hetta upp pannan så det ryker ordentligt. Stek laxen 20–30 sekunder på varje sida på högsta fräs. Ta upp laxen och skiva i 1 cm tjocka skivor.
  • Lägg upp glasnudelsalladen och laxen och toppa med krossade cashewnötter.

Tips: Ta bort fröna i chilin om du vill dämpa hettan i glasnudelsalladen.