Torskcarpaccio med fänkål och citron

Torskcarpaccio med fänkål och citron
  • 
6

    6 portioner

  • Over 60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Ingvar Eriksson

Carpaccio är typiskt för det italienska köket. Den klassiska varianten görs på tunt skivad oxfilé men det går utmärkt att göra på torsk. Varför inte till julbordet?

Ingredienser

-
+

500 g  Norsk Torskryggfilé
1 st  fänkål
   örter, färska
  

Marinad

0,5 dl  olivolja
0,5 msk  flingsalt
1 klyfta  vitlök
   peppar, hel svart

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Förbered rätten genom att frysa in fisken i minst 2 dagar innan tillagning, då försvinner ev. bakterier. 
  • Ta ut fisken och låt tina i kylen.
  • Blanda ihop olivolja, flingsalt, saft från en citron, en krossad vitlöksklyfta och svartpeppar till en marinad och låt den stå och dra ett tag.
  • Skiva fänkålen jättetunt och skölj av ordentligt. 
  • Låt fänkålen ligga på en ren handduk och torka innan du lägger ut den på ett serveringsfat.
  • Skiva upp fisken medan den fortfarande är lite fryst, det blir lättare då. 
  • Lägg torskskivorna på fänkålen och ringla över marinaden. Garnera med färska örter.
  • Låt stå och dra ca 1 timme i kylen, men ta ut carpaccion lite innan servering så att den blir rumstempererad.
  • Servera på julbordet eller som förrätt på nyårsmiddagen.