Ugnsbakad hel skreisida med toscanska smaker

Ugnsbakad hel Skrei®-sida med toscanska smaker
  • 
8

    8 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Joel Wåreus

Ska du laga skrei till flera, blir det enklast att göra det i ugnen. Använd gärna en digitaltermometer som du sätter i fiskens tjockaste del. När temperaturen når 45-55°C är fisken klar.

Ingredienser

-
+

1,2  kg  Norsk skreifilé
2 msk  flingsalt
2 st  tomat
1 burk  paprika rostad
2 st  schalottenlök
3 klyfta  vitlök
1 st  chili, röd
1/2 dl  olivolja
1 kruka  basilka, färsk
   peppar
50 g  oliver, grön
50 g  oliver, svart
1 påse  sallad, blandad
   parmesanost

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Pensla lite olivolja på plåten och salta, lägg sidan med Skreien på plåten med skinnsidan uppåt.
  • Baka fisken i ugnen på 150°C i cirka 20 min.
  • Skär tomater och paprika i grova bitar. Skiva schalottenlök, vitlök och chilifrukt tunt. Blanda alltsammans med olivolja och nymald svartpeppar. 
  • Ta ut Skreien ur ugnen och dra ner skinnet mot den tunna delen av fisken så kan du göra en vacker uppläggning (se bilden).
  • Lägg grönsakerna över fiskens skinnfria del och värm det i ugnen cirka 5 min. Höj ugnstemperaturen till 225°C och låt gå i ugnen ytterligare 5 min. 
  • Avsluta med att riva över basilika och nymald svartpeppar. Garnera med oliver.
  • Servera med en blandsallad och nyriven parmesanost.