Ugnsbakad lax med kryddigt täcke

Ugnsbakad lax med kryddigt täcke
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Jenny Grimsgård

Det är alltid uppskattat med något nytt på julbordet vid sidan av julens givna klassiker. Prova den här ugnsbakade laxen med fräsch frisk mynta och limesås.

Ingredienser

-
+

1 kg  Norsk Laxfilé, med skinn

Griljering

1 st  äggula
1 dl  ströbröd
0,5 dl  senap, skånsk
2 msk  dijonsenap
0,5 msk  honung
0,5 msk  ingefära, malen
1 st  chili, röd
2 klyfta  vitlök
0,5 msk  kryddpeppar, malen

Tillbehör

   potatis
   crème fraïche
   mynta, färsk
   lime
   citron

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Börja med att blanda alla ingredienser till griljeringen i en skål.
  • Lägg laxfilén i en ugnsfast form, bred ut griljeringen på hela laxsidan och strö över lite extra ströbröd.
  • Baka i ugnen på 175 grader i 20-30 minuter. 
  • Servera med kokt potatis och en kall sås på crème fraîche med lite mynta samt riven lime och citron.