Ugnsbakad norsk fjordörret med rotsellerikräm och äpple

Ugnsbakad norsk fjordörret med rotsellerikräm och äpple
  • 
4

    4 portioner

  • 40-60 min

  • Svårighetsgrad

    Svårt

Fotograf: Tom Haga

Fjordörret lämpar sig väl för snabb upphettning, som i det här receptet. Som tillbehör bjuder du säsongens goda grönsaker – det blir en god förrätt eller smårätt.

Ingredienser

-
+

250 g  Norsk fjordörret
1 st  citron
   olivolja
   salt och peppar
200 g  rotselleri
1 dl  matlagningsgrädde
1 msk  smör
   salt och peppar

Sallad

1 stjälk  selleri
1 st  äpple
   salt och peppar
   olivolja
   citronsaft

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Sätt ugnen på 80 °C.
  • Skär filéerna i små bitar.
  • Pensla en plåt med olivolja och strö över salt.
  • Riv citronskalet. Pressa också citronsaften till salladen.
  • Lägg bitarna på plåten och strö över salt, peppar och citronskal.
  • Tillaga i ugnen tills fiskens innertemperatur är 42 grader, ca 10 minuter.

Rotsellerikräm

  • Skala och skär rotsellerin i bitar.
  • Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten, ca 10 minuter.
  • Häll av vattnet och mosa rotsellerin med grädde och smör.
  • Smaka av med salt och peppar.

Sallad

  • Skär stjälksellerin i bitar och koka 1 minut. Kyl sedan av.
  • Skala äpplet, ta bort kärnhuset och skär äpplet i små tärningar.
  • Blanda äpple och selleri och smaka av med salt, peppar, olivolja och citronsaft.

Servera fjordörret med rotsellerikrämen och äppel- och sellerisalladen.

Tips: Använd en melonsked och gör fina äppelkulor.