Ugnsbakad skrei med tomat och vitlök

Ugnsbakad skrei med tomat och vitlök
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf: Roland Persson

Ugnsbakad skrei med medelhavssmakerna vitlök och tomat är en bra rätt att bjuda familj eller vänner på när du inte vill stå i köket hela dagen.

Ingredienser

-
+

800 g  Norsk skreifilé
300 g  tomat
3 klyfta  vitlök
100 g  tomatpuré
1 dl  vitt vin, torrt
1 st  lök, gul
1,5 dl  olivolja
0,33   chili, röd
   basilka, färsk
1 msk 
   salt och peppar

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet
  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Rimma skreien enligt denna anvisning.
  • Skär löken i tärningar, skiva tomaterna och finhacka vitlöken och chilin.
  • Fräs lök och vitlök i lite olivolja tills de tagit färg.
  • Tillsätt chili och tomatpuré och fräs med löken en liten stund.
  • Häll på vitt vin och smaka av tomatsåsen med socker, salt och peppar.
  • Lägg den hela biten skreifilé och tomatskivorna i en ugnsfast form.
  • Tillaga i ugnen ca 20 minuter, till innertemperatur 50–55°C.
  • Fördela sen den varma tomatsåsen runt skreien, häll över olivolja, strö över hackad timjan och servera med bröd.