Vitvinsgratinerad skreifilé med parmesan och räkor

Vitvinsgratinerad skreifilé med parmesan och räkor
  • 
4

    4 portioner

  • 20-40 min

  • Svårighetsgrad

    Medel

Fotograf:

Vitt vin, skrei, parmesan och räkor. Vad skulle kunna gå fel?

Ingredienser

-
+

600 g  Norsk skreifilé, utan skinn och ben
2 msk  smör
2 msk  vetemjöl
2 dl  grädde
0,5 dl  vitt vin, torrt
1 tärning  fiskbuljong
300 g  Norska Räkor, skalade
100 g  parmesanost
1 knippe  dill

Gör så här

Mängden ingredienser har ändrats. Kom i håg:
  • Matlagning till många tar längre tid
  • Salta ingredienser och kryddor bör tillsättas efter smak mot slutet

Lägg fisken i en smörad ugnsfast form. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll på grädde och vispa ordentligt medan grädden tjocknar. Tillsätt vitt vin och buljongtärning och vispa tills buljongen lösts upp i såsen. Smaka av med lite vitpeppar och ev salt om det behövs. Häll vitvinssåsen över fisken och lägg på skalade räkor och rikligt med grovt riven parmesanost. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter, tills osten fått en fin gyllen färg. Servera med dill och nykokt potatis eller ris.