Hoppa till huvudinnehållet
Berättelser från Norge

Sej från Norge – Ett självklart val till vardags

Inget är så gott och användbart som norsk sej. Perfekt för dina vardagsmiddagar!

Sej från Norge – Ett självklart val till vardags

Sej – en fisk som passar till mycket

Sej är en fantastisk fisk som både är prisvärd och god. Mångsidigheten gör den till ett perfekt val för både vardagliga middagar och mer kreativa rätter. Norsk sej är en utmärkt proteinkälla och är full av viktiga näringsämnen som D-vitamin, B12 och omega-3-fettsyror. Den är inte bara nyttig, utan också otroligt god och lätt att tillaga. 

Upptäck alla våra recept med sej här!

En smakrik och mångsidig fisk

"Det jag älskar mest med den här fisken är färgen, smaken och konsistensen", säger kocken Christian André Pettersen. En vass kniv skär längs ryggraden och visar fiskfiléns unika pärlgrå kött. 

"Titta på den här utsökta färgen", säger han. "Styrkan och kraften ger norsk sej en fast och nästan studsande konsistens, vilket gör den perfekt att steka, grilla och ugnsbaka."

Det som skiljer norsk sej från andra vita fiskar, som torsk, är att den har mer smak. Pettersen förklarar att den goda smaken gör att den passar bra med kraftigare örter och kryddor. 

"Prova att steka den i smör och krydda med smakrika örter. Koriander, timjan eller dragon – och även smakrika grönsaker som fänkål – passar utmärkt till sej. Vardagslyx kan knappast bli enklare." 

Även asiatiska ingredienser som soja och ingefära passar perfekt till denna smakrika och magnifika vita fisk. Prova en asiatiskt inspirerad fisksoppa med norsk sej. 

Hemligheten bakom smaken – ursprunget

Där den starka Golfströmmen möter de kalla, friska strömmarna från norr – där trivs den norska sejen.

Ute i Norska hav

Långt uppe i norr, ovanför polcirkeln, är Frank Jarl Lunde på väg ut till havs för att leta efter sej. Han befinner sig 15 nautiska mil från kusten. Om han fortsatte västerut skulle han till slut nå Grönland. Här, under ytan i Norska havet, simmar den norska sejen fritt. 

"Det här är perfekta levnadsförhållanden för fisken. De starka havsströmmarna för med sig mycket näring till det iskalla Norska havet. När vi fångar den vilda och fritt simmande sejen i dessa vatten, får vi en perfekt hållbar produkt", säger Frank. 

För att bevara sejens unika smak och konsistens är det viktigt att hantera den varsamt. Frank och andra fiskare använder därför en jigg – ett fiskeredskap med ett sänke och 15 krokar. "När vi använder en jigg fångar vi bara några fiskar åt gången. Det gör att vi kan hantera varje fisk med omsorg för att bevara den höga köttkvaliteten", förklarar han. 

Så här steker du sej i panna

Tillbaka på restaurangen förbereder Pettersen en rätt med stekt norsk sej, kryddad med färska örter. 

"För att få en fin stekyta på sejen steker man den ofta i en stekpanna. Eftersom sejen är så fast och mager tål den mycket värme." 

För att få en god yta: vänd filén i lite mjöl, salta och peppra. Lägg fisken i en stekpanna och stek på medelhög värme i rikligt med olja ett par minuter. Vänd fisken och tillsätt en klick smör. 

"Det är lätt att se och känna när sejen är klar, precis som med en biff. När den börjar falla isär är den färdig. Servera med potatis och grönsaker – en perfekt, lättlagad vardagsmåltid."