"Det jag älskar mest med den här fisken är färgen, smaken och konsistensen", säger kocken Christian André Pettersen. En vass kniv skär längs ryggraden och visar fiskfiléns unika pärlgrå kött.
"Titta på den här utsökta färgen", säger han. "Styrkan och kraften ger norsk sej en fast och nästan studsande konsistens, vilket gör den perfekt att steka, grilla och ugnsbaka."
Det som skiljer norsk sej från andra vita fiskar, som torsk, är att den har mer smak. Pettersen förklarar att den goda smaken gör att den passar bra med kraftigare örter och kryddor.
"Prova att steka den i smör och krydda med smakrika örter. Koriander, timjan eller dragon – och även smakrika grönsaker som fänkål – passar utmärkt till sej. Vardagslyx kan knappast bli enklare."
Även asiatiska ingredienser som soja och ingefära passar perfekt till denna smakrika och magnifika vita fisk. Prova en asiatiskt inspirerad fisksoppa med norsk sej.
Hemligheten bakom smaken – ursprunget