Gravlax med gin och szechanpeppar
Gravad lax är ett måste på det svenska julbordet och det är en rätt som verkligen kan varieras på många sätt. Gravlax är väldigt enkel att förbereda, så när du har gjort det en gång hemma kommer du aldrig att köpa gravlax i affären igen.
TillagningstidÖver 60 minuter
SvårighetsgradLätt
Betyg4/5
Ingredienser
Förberedelser
- Blanda sockret och saltet.
- Repa och finhacka rosmarinen. Krossa szechanpepparn fint. Blanda allt detta.
- Tvätta citronerna och apelsinerna, och riv skalet. Tillsätt till blandningen tillsammans med gin och citronsaft.
- Rulla ut plastfolie. Lägg hälften av blandningen på folien.
- Lägg laxen ovanpå och häll över den återstående halvan.
- Paketera laxen ordentligt och låt den stå i kylen i 48-72 timmar, vänd den var 12:e timme.
- Vid servering, låt laxen rinna av och torka av den med en ren trasa.
- Tillsätt lite gula sesamfrön, fint krossad szechuanpeppar och citronskal ovanpå.
- Under tiden, förbered såsen. Blanda crème fraîche med saften från en halv citron och hackad gräslök. Krossa kaprisen fint och tillsätt den i crème fraîchen. Salta och peppra.
- Servera gravlaxen i tunna skivor med såsen.