Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Grillad lax på planka med örtolja, potatis och grillad spetskål

Grillad lax på planka ger en särskilt god smak åt laxen. Serverad med spetskål och örtolja får du en härlig smak av sommar.

Tillagningstid30-40 min
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Förberedelser

  • Lägg grillplankan i vatten i 30 minuter. Du kan även använda ek, bok eller äppelträ om du inte hittar cederträ.
  • Värm upp grillen. Torka av plankan och lägg laxfilén på den med skinnsidan nedåt.
  • Placera plankan på grillen och lägg på locket.
  • Grilla i cirka 20–25 minuter.
  • Koka potatisen och gör örtoljan under tiden.
  • Mot slutet av grilltiden, skär spetskålen i klyftor och grilla dem vid sidan av.
  • Dela citronen i två halvor och grilla dem också – det ger en fin sötma till fisken när du pressar över saften.

Örtolja

  • Hacka örter och vitlök fint.
  • Blanda med olivolja, salt, peppar och citronsaft.

Servering

  • Servera laxen på ett stort fat direkt på plankan tillsammans med grillad spetskål och en skvätt grillad citron.
  • Ringla över örtoljan och njut av den saftiga laxen tillsammans med färskpotatis, gräddfil, lite aioli och extra örter.