Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Fiskgratäng på norsk sej med purjolök och curry

Den bakade purjolöken i lite större bitar är galet god till fisken och såsen som är smaksatt med curry. Ett recept som är enkelt att tillaga och löser vardagen.

Tillagningstid 40-50 min
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Förberedelser

  • Sätt ugnen på 200°C, varmluftseffekt.
  • Lägg fisken på ett fat och vänd upp med 1/2 tsk salt. Rimma ca 15 minuter.
  • Dela purjolöken på längden med roten kvar och tvätta ordentligt. Dela den i bitar om 5 cm och blanda med olivolja och salt i en ugnssäker form.
  • Ugnsbaka ca 15 minuter.
  • Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  • Blanda crème fraiche, grädde, vatten och maizena.
  • Fräs curry i smör i 1 minut och tillsätt crème friacheblandningen.
  • Tillsätt buljong och sjud på svag värme i 5 minuter under omrörning.
  • Smaksätt med salt, honung och citronsaft.
  • Torka av fisken och lägg i formen med purjolöken.
  • Häll över såsen och toppa med osten.
  • Baka ytterligare 10 minuter i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 52°C.
  • Servera fiskgratängen med potatis, babyspenat och citron.

Tips: Här kommer ett förberedande tips som du kan göra 1-2 dagar innan middagen ska stå på bordet - baka av purjolök, låt formen svalna och lägg på fisken. Koka såsen och låt svalna. Häll över såsen och toppa med osten. Ställ i kylen och kör in i ugnen cirka 15-20 minuter. Vips så var det klart!