Smörstekt sejrygg med vit sparris och Sandefjordsås
Sandefjordsås är kanske världens enklaste sås att laga. Och bland den godaste av såser att äta till fisk. Här lyfter den hela rätten och låter den smörstekta sejryggen verkligen få skina. Tillsammans med vit sparris blir det både lyxigt och lättlagat.
Tillagningstid30-40 min
SvårighetsgradLätt
Ingredienser
Förberedelser
- Skär sejryggen i portionsbitar med skinnet kvar. Rör ihop vatten och salt till en rimlag och lägg ner fisken i 20 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Sparris
- Skala sparrisen och skär av 3–4 cm längst ner.
- Koka upp vatten med sparrisskal, citron, salt och socker i en vid stekpanna.
- Lägg i sparrisen, lägg på ett lock, ta av från värmen och låt stå i lagen i 30 minuter.
Sandefjordsås
- Bryn smöret till såsen i en kastrull. Tillsätt grädde och crème fraiche och låt sjuda 2–3 minuter. Smaka av med salt och citron.
Servering
- Stek fisken i olja på hög värme, med skinnsidan ner, tills skinnet är krispigt, 1 minut.
- Sänk värmen, tillsätt smör, vänd fisken och ös med smöret tills den är genomstekt, ca 4 minuter.
- Servera fisken med sparrisen, såsen och toppa med löjrom.