Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Blåmussla

När de norska blåmusslorna väl hamnar på middagsbordet är de en sann fröjd för smaklökarna. Norges kalla, klara vatten och våra odlingsmetoder gör att de norska blåmusslorna växer långsamt, och det ger en fräsch smak av hav.

Näringsinnehåll

Blåmusslor är rika på protein, vitamin B12, selen och jod.

Fångstintervall

Längs den norska kustlinjen

Säsong

Norska blåmusslor är som bäst på hösten och vintern. Följ de officiella rekommendationerna från norska myndigheter gällande blåmusslor.

Blåmusslor odlas på rep som sitter fast i bojar och hänger ned i vattnet i utvalda fjordar längs den norska kusten. Musslorna fäster sig på repen när de är unga och stannar kvar där tills de skördas. Detta innebär att norska blåmusslor inte utsätts för sand eller lera som kan fastna inuti skalet och som annars måste rengöras innan de ska tillagas.

Inuti musslorna hittar du det karaktäristiska orangefärgade köttet. Blåmusslor smakar underbart, är enkla att tillaga och kan serveras på många olika sätt. Njut av musslorna med pommes frites eller som en ingrediens i pasta, paella eller bouillabaisse. Om du vill göra något lite mer exklusivt kan du ångkoka musslorna i en vitvinssås med fint hackad schalottenlök och grädde.