Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Kungskrabba

Norsk kungskrabba med sitt läckra och smakrika vita kött ger en exklusiv och smakrik upplevelse. Den växer långsamt i Norra ishavets kalla vatten och fiskas hållbart med respekt och omsorg av lokala fiskare på små kustfartyg.

Näringsinnehåll

Kungskrabban är särskilt rik på protein, vitamin A, riboflavin och B12, selen, antioxidanter och mineraler som järn, selen och jod.

Fångstintervall

Fiske av kungskrabba är kvotreglerat längs den östra kusten vid Finnmark fylke, mot Nordkapp. Väster om Nordkapp finns det inga kvoter. Det ska förhindra att krabban sprider sig längre ned längs kusten där det finns viktiga betesområden för andra arter.

Säsong

Norsk kungskrabba fiskas året runt, utom i april som är en period för bevarande av beståndet på grund av kungskrabbans skalbyte.

Den norska kungskrabban fiskas enbart med tinor nära kusten. Flottan består av små kustbåtar som har ett kort avstånd att resa från fångstområdet till fiskehamnen. Fiskarna har erfarenhet och kunskap om kungskrabban och dess livsmiljö och väljer bara ut de krabbor med bäst kvalitet. Det gör den norska kungskrabban till något alldeles särskilt, och den har en riktigt lyxig smak av hav!

Krabban är stor och har ett saftigt, smakrikt kött som kan användas i både kalla och varma rätter. Köttet i kungskrabbans ben, klor och stjärt har en underbar sötsalt smak, och det kan med fördel wokas, ugnsbakas och grillas och sedan serveras med vitlökssmör eller smaksättas med örter och kryddor. Många föredrar dock att äta krabban som den är, pocherad eller ångkokt, tillsammans med en lätt sallad och en citronklyfta.