Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Sej

Norsk sej är smakrik och ger bra valuta för pengarna. Den är därför perfekt som vardagsmat. Norsk sej växer långsamt i de starka strömmarna i de kalla, klara vattnen i Norge och fiskas på ett hållbart sätt.

Näringsinnehåll

Sejen är rik på protein, vitamin D och B12, selen och jod. 

Fångstintervall

Nordostarktisk sej – Längs den norska kustlinjen från Stad till Kolahalvön. Sej i Nordsjön – Skagerrak/Nordsjön.

Säsong

Norsk sej fiskas året runt.

Norsk sej är en art i torskfamiljen. Den har en silvergrå, stark och muskulös kropp, är en bra simmare och känns lätt igen på det svaga underbettet och den raka linjen längs kroppen. Sej finns bara i Nordatlanten och i norska vatten, och beståndet är uppdelat i två – Nordostarktisk sej och Nordsjösej.

Eftersom den är en stark simmare kan sejen täcka enorma avstånd i jakt på mat och lekområden. De vanligaste fiskeredskapen är trålar, not, linor, nät och drag. Varje år ger norsk och internationell forskningsverksamhet underlag för rådgivning om hållbart fiske i nordöstra Atlanten.

Den här silvriga fisken med sin mörka rygg kan tillagas på ganska många olika sätt och helt enkelt utmärkt att laga mat med. Sejen är en perfekt ingrediens i traditionella rätter från det norska kustområdet, särskilt i olika fiskbullsrätter (dumplings) som i huvudsak tillagas med riven potatis, lök och sej.

Även om sejfiléer är en klassiker på det norska middagsbordet kommer dina smaklökar tacka dig om du testar andra rätter med sej. Det pärlgrå köttet är fastare än torskens. Därför är fisken bra att koka, steka eller grilla, och du kan använda den i grytor, soppor och ugnsrätter.