Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Sill

Norsk sill är en utsökt nyttig fisk med mycket smak, som är perfekt för ett välsmakande mellanmål eller traditionell måltid. Den fiskas i de kalla, klara vattnen i Norge när kvaliteten är som bäst.

Näringsinnehåll

Sill är rik på vitamin D, protein, omega-3 och selen.

Fångstintervall

Norsk vårlekande sill – Nordöstra Atlanten

Nordsjösill – Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt

Säsong

Norsk vårlekande sill fiskas från januari till mars och september till november. Nordsjösill fiskas från maj till juni och augusti till september.

Sill som simmade in i fjordarna var en viktig händelse för Norges kustsamhällen. Människor samlades vid hamnen och väntade spänt på sillens ankomst. När båtarna kom in blev snart enstaka ”Sillen är här” till en taktfast ramsa. De fyllde sedan varje hink, tunna och vagn med den silverfärgade fisken.

Sillfisket är relativt okomplicerat men ändå inte helt enkelt. Fiskarna tar ut båten på öppet hav, letar upp ett stim sill, kastar ut ett stort nät och drar upp fångsten. 

Det finns många bra anledningar till att äta mer sill. Din hälsa, dina smaklökar och moder jord kommer att tacka dig för det. Den är god, näringsrik och har en tilltalande konsistens, och den kan grillas, kokas eller stekas. Den passar även särskilt bra för att lägga in, salta och röka.

Idag associeras sillen främst med traditionella maträtter i norra Europa, men den här glänsande och delikata lilla fisken håller på att simma tillbaka till middagstallrikarna, smörgåsarna och salladerna över hela världen.