Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Gåvan som aldrig slutar ge

Havet har varit grunden för Norges existens ända sedan stenåldern. Vi vet att vi har ett ansvar att lämna den vidare till framtida generationer.

Ansvar att föra det vidare

Den magnifika norska kustens natur och alla de olika organismer som den håller vid liv – detta har varit grunden för vår existens sedan stenåldern. Vi vet att vi har ett ansvar att lämna den vidare till framtida generationer. Havet är gåvan som aldrig slutar ge – men bara så länge vi respekterar det och tar god hand om vad vi fått.

Hållbart fiske för framtiden

Norge har bland världens mest avancerade och väletablerade system för hållbarhet och hantering, både inom fiske och havsodling. Det är ingen tillfällighet, utan snarare systematiskt arbete på alla nivåer, som säkerställer både konsumenternas säkerhet och fiskens välbefinnande. Den stora fokuseringen på djurens välbefinnande och våra strikta bestämmelser innebär att vår sjömat alltid håller hög kvalitet och är säker att äta. Produktionen är hållbar och ansvarsfull, och påverkar miljön minimalt.

Tänker på kommande generationer

Nuförtiden är fiske och havsodling i Norge en högteknologisk sak. Det finns startups, företag och forskare som tänjer på gränserna för teknik och innovation. Norge ligger i framkanten även inom andra marina branscher och detta ger möjlighet till ovärderlig kunskapsdelning mellan branscherna. En mängd olika nya idéer och tekniker har en stor inverkan på branschen: från robotar som plockar sjöborrar utan att skada havsbotten till ekoteknik som bedömer när och hur mycket mat som havsodlad lax behöver. Norge är en pionjär inom hållbarhet och en världsledare inom flera nischer av avancerad forskning och utveckling.

Fortsatt utveckling och innovation inom branschen kombineras med en genuin respekt för havet och dess hantering. Denna gåva kommer att föras vidare till framtida generationer. Vi tar hand om den eftersom vi är medvetna om de utmaningar vi står inför, inklusive inverkan på den allt mer ömtåliga miljön.