Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Räktapas

Räktapas med fyra smaker från fyra länder. Här får norska räkor smak från Sverige, Italien, Japan och Spanien. 

Tillagningstid50-60 min
SvårighetsgradMedium
Betyg4/5

Ingredienser

Förberedelser

Svensk smak

  • Tina räkorna över natten i kylen.
  • Låt dem rinna av lägg ut dom på ett fat.
  • Skala och riv äpplet över.
  • Finriv citronskal och pepparoten över.
  • Rippla rapsolja.
  • Klicka ut gräddfilen.
  • Några varv med svartpepparkvarnen och lite salt efter behag.
  • Toppa med dillvippor och servera lite tunnbröd till.

Italiensk smak

  • Tina räkorna över natten i kylen, låt rinna av.
  • Marinera räkorna i olivoljan med lite nymald svartpeppar och skalet och saften från ½ citron.
  • Lägg ut rucolla på ett fat, sprid räkorna över.
  • Skär paprikan grovt och lägg på räkorna.
  • Hyvla parmesanosten över.
  • Servera ett ny bakat lantbröd till eller crostini.

Japansk smak

  • Tina räkor över natten och låt rinna av.
  • Blanda soya och wasabi.
  • Lägg ut salladen på ett fat.
  • Fördela ris som en krans runt.
  • Lägg räkorna i mitten av fatet, slå på hälften av soyan på räkorna.
  • Lägg gari på riset.
  • Skär lite klyftor av lime till servering, önskar man kan man gärna ha en kruka koriander vid sidan.

Spansk smak

  • Tina räkorna och låt dem rinna av.
  • Skiva viltlöken och rosta den i olivolja i 2-3 min låg värme gyllen brun.
  • Skär chilin med kärnor, kommer bli lite starkt.
  • Hetta upp pannan och ta lite olja och stek räkorna i 1 min till sätt chili resten av oljan.
  • Fin riv skalet av citronen, pressa saften över.
  • Smaka av med lite salt och vän ner persiljan.
  • Servera med lantbröd och njut räkorna och doppa brödet i ”olivsåsen”.