Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Fjordöring

Norsk fjordöring har en ren och fräsch smak. Den fasta och sammetslena konsistensen och vackra marmoreringen gör den perfekt för råa, marinerade och lätt tillagade rätter. Den är något känsligare för värme än norsk lax, men om du behandlar den rätt får du en utsökt måltid.

Näringsinnehåll

Det är bra för hjärtat, skelettet och hjärnan att äta norsk fjordöring. Den är särskilt rik på protein, omega-3, vitamin A, D och B12 samt antioxidanter.

Fångstintervall

Norges geografiska läge har den unika fördelen att det kalla vattnet från Norra ishavet möter den varma Golfströmmen. Det resulterar i vatten med rätt strömmar och temperatur som ger perfekta förhållanden för fjordöring året runt.

Säsong

Norsk fjordöring fiskas även året runt.

Öring är ett namn som används för flera arter av laxfisk. Den norska fjordöringen trivs bra i saltvatten och har blivit populär på grund av sin utmärkta smak och konsistens.

Norsk fjordöring är ett hälsosamt protein. Den är känd för att ha en djup röd-orange färg och vacker marmorering som ger filéerna en lyxig känsla. Den smakar gott och gör dig gott. Det är bra för hjärtat, skelettet och hjärnan att äta norsk fjordöring.

Norsk fjordöring är mindre än atlantlaxen och har ett fastare kött. Fjordöringen lagrar också huvuddelen av fettet i buken. Det ger den en fetare mage som gör fiskköttet magrare. Öringens och laxens huvuden skiljer sig också åt. Öringen har ett rundare huvud än laxen.

De kalla, klara vattnen i Norge ger perfekta förutsättningar för fjordöringen att växa långsamt och få en fast konsistens och en utsökt smak. De kalla, klara vattnen i Norge är avgörande för fjordöringens smak och konsistens. Den norska fjordöringen gynnas av den långa historien av fiske och användandet av naturresurserna längs Norges kust. 

Den norska fjordöringsbranschen bygger på respekt för naturen, historia, expertis och innovation. I Norge började vi odla fisk på 1970-talet. Norge fortsätter att använda sin expertis inom etologi, marinbiologi och teknik för att säkerställa livsmedelssäkerhet och havsodlingarnas framtid. Det finns strikta åtgärder på plats som ser till att vi ger industrin möjlighet att utvecklas samtidigt som vi respekterar det omgivande ekosystemet. Industrin, vetenskapen och reglerande myndigheter arbetar tillsammans för att hela tiden bli bättre. Det utgör en viktig del av lösningen på världens behov av hållbar mat.