Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Skrei

Skrei är en norsk torsk av premiumkvalitet som bara finns i den norra delen av de norska vattnen. Varje vinter, normalt runt januari, simmar skreien ungefär 1 000 km ner till Nordnorges kust för att leka. Den är endast tillgänglig färsk under vintermånaderna, när den fiskas på ett hållbart sätt av hängivna lokala fiskare.

Näringsinnehåll

Skrei är kanske det nyttigaste och magraste proteinet du kan äta. Den är rik på protein, vitamin A, D och B12, selen, antioxidanter och omega-3. En portion torsk till middag täcker ditt dagliga behov av omega-3.

Fångstintervall

Skrei fiskas utanför Finnmarks kust och ner till lekområdena utanför Vesterålen och Lofoten.

Säsong

Färsk norsk skrei fiskas från januari till april.

Det finns två typer av torsk i Norges vatten. Förutom skrei hittar du mycket kusttorsk i norska vatten. Den lever mer stilla längs kusten och är därför mindre. Skrei är dock den magraste, mest muskulösa och kanske den bästa torsken i världen.  

Historien om den otroliga vinterfisken skrei sträcker sig helt tillbaka till början av 900-talet. Sedan dess har den norska arktiska torsken haft en lång och stolt tradition i vårt land och är en av Norges viktigaste fiskarter. Skrei är också den fisk man gör torrfisk och klippfisk av. 

Skreifisket utfördes vanligtvis med ett antal mindre roddbåtar som ägdes och sköttes av lokalbefolkningen. Från att ha använt nät och linor på mer primitiva båtar har besättningarna successivt gått över till motoriserade fiskebåtar med modern utrustning. Det har lett till stora framsteg i branschen och effektivare fiskemetoder. Kvaliteten på och hanteringen av skrei ombord på våra båtar, vid anläggningarna och under transport till marknaderna säkerställs dessutom av våra egna riktlinjer. 

Skrei är en fisk med en unik historia, bara från Norge. Denna vita fisk har ett fast och snövitt kött som lätt skivar sig och som smakar ljuvligt. Det är egenskaper som har gjort skrei till en mycket eftertraktad delikatess i århundraden, både i Norge och internationellt.