Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Torsk

Norge skulle inte vara det land det är idag om det inte vore för en enda fisk: torsken. Allt började med torsken. Norsk torsk med sin naturliga smak är ett mångsidigt, hälsosamt och pålitligt alternativ för hela familjen. Torsk fiskas på ett hållbart sätt i de kalla, klara norska vattnen.

Näringsinnehåll

Torsk är kanske det nyttigaste och magraste proteinet du kan äta. Den är rik på protein, vitamin A, D och B12, selen, antioxidanter och omega-3. En portion torsk till middag täcker ditt dagliga behov av omega-3.

Fångstintervall

Kusttorsk – fjordar och kustområden Den norska arktiska torsken – utfodringsområde i Barents hav, lekområde från Finnmark fylke till Stad där de viktigaste lekområdena ligger utanför Lofoten. Odlad torsk – mognar i havskassar längs den norska kusten.

Säsong

Norsk torsk fiskas året runt. 

Norsk atlanttorsk är en vit fisk i torskfamiljen. Denna torsk trivs i kallare vatten än andra torskarter, som stillahavstorsken. Världens största torskbestånd lever i vattnen utanför norska Atlantkusten. Detta har gjort Norge och norrmän skickliga på fiske och på att ta hand om havet. Norska fiskare har ett strikt och välskött system för att underhålla och vårda torskbestånden.  

Det finns olika typer av vild torsk i våra norska vatten. Kusttorsken är mer stilla och tillbringar hela livet på grunt vatten längs kusten. Den nordostarktiska torsken, även kallad skrei, lever långt norrut i Barents hav och simmar varje vinter långa sträckor ned till norska kusten för att leka. Skreien är därför stor, mager och muskulös. I Norge odlas även torsk längs Norges kust. 

Människor längs kusten har livnärt sig på den norska torsken i tusentals år, både som livsmedel och handelsvara. För 11 000 år sedan slog sig de första människorna ner längs Norges kust. De var på jakt efter bra fiskevatten och det kan man lugnt säga att de hittade. Det fanns särskilt gott om en art, torsk, och den har varit de norska fiskarnas viktigaste fångst ända sedan dess. 

Torsk är en populär fisk på middagsbordet. Köttet har en mild smak och vit färg och kan kombineras med många olika kryddor och tillbehör. Torsken är väldigt mångsidig och kan grillas, ugnsstekas, kokas eller till och med ätas rå i sushi. Den innehåller dessutom ett antal viktiga näringsämnen. Utöver omega 3-fettsyror, vitaminer och proteiner är torsken rik på jod.