Hoppa till huvudinnehållet
Berättelser från Norge

Torsk med twist

Lär dig några kulinariska hemligheter som kommer att göra vardagens torskrätter ännu godare!

Torsk med twist

Delikat och läcker torsk

Norsk torsk är känd för sin lena konsistens och den har en mild, lite smörig smak. Dess vita och läckra kött gör den perfekt för många olika fiskrätter. Denna hållbara fisk passar för allt. Den kan stekas, bakas, pocheras, halstras, grillas eller paneras. Listan är lång. Lyckligtvis behöver du inte vara en expert för att lyckas.  Med dessa smarta tricks och underbara torskrecept kommer vi visa dig hur snabbt och enkelt du kan tillaga torsk med twist.

Torsk en elegant fisk som du kan göra nästan vad som helst med.
Ine Gaarder
Matstylist

Stekt torsk med en twist

Ine Gaarder är en 31-årig norsk matstylist som har stylat och tillagat fisk och skaldjur i nästan 10 år. En del av hennes jobb är att hitta nya och trendiga recept som verkligen ser aptitretande ut.

”Tyvärr har torsk fått ett orättvist rykte om att vara tråkig. I mitt tycke är det en elegant fisk som du kan göra nästan vad som helst med. Det handlar bara om att hitta rätt inspiration”, säger hon.

Dess lena men fasta konsistens gör norsk torsk mycket lämplig för stekningsrecept. Lägg till lite smör och citronjuice för att förstärka den rena smaken hos torsken.

Prova att steka torsk med en kryddig fisktaco.

Så här lagar du torsk

Norsk torsk är ett fantastiskt val för alla som älskar rena smaker och enkel tillagning. Följ dessa enkla riktlinjer för att förstärka den norska torskens saftiga konsistens.

Först och främst ska du inte överkoka torsken. Det är det vanligaste misstaget och ger ett mindre lyckat och torrt resultat. För att hålla fiskköttet saftigt och gott är tricket att hålla noggrann koll när den tillagas. Att steka torsk i panna ska ta mellan två och tre minuter. Det tar vanligtvis omkring 20 minuter att ugnsbaka torsk. Och låt aldrig torsk ligga länge i kokande vatten. Koka upp vattnet och dra sedan ned värmen när du lägger i den färska eller tinade torsken i grytan.

När du steker torsk i panna är det ett bra tips att behålla skinnet på i stekpannan. Det gör att torsken bibehåller sin fina form samtidigt som du får ett krispigt och smakrikt skinn. Strö lite salt över den färska torsken innan tillagningen så bibehåller den sin form och håller ihop i pannan.

Ugnsbakad torsk

Ugnsbakad torsk med grönsaker är ett annat klassiskt sätt att tillaga en vardagsmåltid med fisk. Den smakar inte bara underbart, den tillagar sig praktiskt taget själv. För att lägga till lite extra smak räcker det ofta med att bara lägga till några få extra ingredienser. Ine Gaarder rekommenderar att hämta inspiration från olika mattraditioner världen runt, som Grekland. Lägg till oliver, fetaost, körsbärstomater och tzatziki för att få en grekiskinspirerad torskmåltid.

Snabba och enkla sätt att tillaga fryst torsk

Recept med ugnsbakad torsk är fenomenala sätt att använda fryst torsk. Placera den halvfrysta torsken i en ugnssäker form och bädda in den i grönsaker med bara en tesked olivolja. Både fisken och grönsakerna blir färdiga samtidigt.

Som erfaren matstylist förklarar Ine Gaarder att det bästa och enklaste sättet att tina torsk är att placera den i en ren och förseglad plastpåse och lägga den i en skål med kallt vatten i 20 minuter. Det gör att torsken behåller sin rena smak och fina konsistens.

Ett hållbart val till middag

Norsk torsk lever vilt och fritt i det iskalla vattnet i Barents hav. Fisken frodas i denna miljö där den utvecklar starka muskler och otroligt fast kött.

Även om torsken lever fritt i det vilda är det inte ett tillräckligt skäl för att hävda att den är hållbar. För att torsk ska vara ett hållbart val för konsumenter måste den även hanteras på ett hållbart sätt. Norges långa kustlinje och hundraåriga fiskehistoria har gjort norrmännen till experter när det gäller torskfiske. Vi är även världsledande inom marin forskning.

Smart beräkning av beståndet, stringenta kvotsystem och vår forskning i världsklass gör att vi framgångsrikt kan reglera fiskbeståndet. Det här garanterar att beståndet och de viktiga marina ekosystemen är väl skyddade så att vi kan fortsätta fiska och njuta av norsk torsk på ett hållbart sätt under kommande generationer.

Att njuta av den rena smaken hos norsk torsk är den enkla biten.