Hoppa till huvudinnehållet
Berättelser från Norge

Norge är som allra vackrast – under vattnet!

I Norge hittar du torsk från ett stort och hållbart bestånd. Fisken frodas i det iskalla vattnet i Barents hav där den utvecklar starka muskler och fint och flagigt kött.

Norge är som allra vackrast – under vattnet!

För att torsk ska vara ett hållbart val för konsumenter måste den även hanteras på ett hållbart sätt. Norges långa kustlinje och hundraåriga fiskehistoria har gjort norrmännen till experter när det gäller torskfiske. Vi är även världsledande inom marin forskning. Näringsrik norsk torsk är det perfekta proteinet för ditt nästa kulinariska äventyr.

Denna läckra arktiska fisk från de orörda, iskalla vattnen utanför den norska kusten lyser upp i vilken rätt som helst. Den kulinariska världen av torsk är lika vidsträckt som havet självt, och passar lika bra till vardag som till fest.

Gör dig redo att upptäcka den norska torsken

Norsk torsk är näringsrik, hållbar - och läcker. Många människor kanske dock inte vet hur mångsidig denna hälsosamma fisk är. Den milda, delikata smaken och den underbara texturen gör norsk torsk till ett fantastiskt val om du vill experimentera med olika kryddor, örter och grönsaker som chili, färsk koriander och aromatisk fänkål. Du kan också utforska olika tillagningsmetoder som bakning, grillning, stekning, ångning och mer.

En fin bit norsk torsk är den perfekta hjälten; dess naturliga smak gör att den kan harmonisera med olika smaker, som de aromatiska kryddor och doftande örter som finns i asiatiska rätter. Den fasta och delikata texturen håller sig bra med olika tillagningsmetoder som vanligtvis används inom asiatisk matlagning, inklusive ångkokning, wokning och grillning. Om du är mer sugen på att använda smaker från medelhavsköket kan du tillaga torsken med en härlig blandning av kryddor och örter, som vitlök, oregano, basilika, timjan och rosmarin, samt de levande smakerna av tomater och paprika - perfekt för att framhäva den färska smaken av fisken. Torsk har också en stolt nordisk arv och är perfekt för mer traditionella tillagningar som saltad torsk eller lutefisk.

Om du gör något nytt och spännande med torsk till nästa middag med vänner, till exempel på det asiatiska sättet, kommer de att bli förvånade och imponerade. Se till att du sparar receptet, för vi är säkra på att de kommer att fråga efter det.

Du kan tillaga torsk med gott samvete, med vetskap om att det är ett hälsosamt val. Det är en rik källa till protein, och en mängd essentiella vitaminer och mineraler, inklusive vitamin B12, vitamin D, omega-3-fettsyror och selen.

Norsk torsk: Varför är ursprunget viktigt?

Norrmännen har fångat torsk i fjordar och öppna vatten sedan stenåldern. Och sedan vikingatiden har norrmännen exporterat produkter gjorda av sina rika torskbestånd till världen, vilket har möjliggjort för konsumenter att utforska denna mångsidiga fisk. Även om fiskemetoder och teknologi har förändrats avsevärt genom åren har norska fiskares respekt för fisken som har försörjt landet i generationer inte förändrats.

För norrmännen är det oerhört viktigt att förvalta torskbeståndet på ett ansvarsfullt sätt. Beräkning av beståndet, stringenta kvotsystem och forskning i världsklass gör att Norge framgångsrikt kan reglera fiskbeståndet. Det här garanterar att beståndet och de viktiga marina ekosystemen är väl skyddade så att vi kan fortsätta fiska och njuta av norsk torsk på ett hållbart sätt under kommande generationer.