Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Perfekta förhållanden – för fiskar

Du kanske inte förväntar dig att se mycket liv i det karga arktiska landskapet i Nordnorge, särskilt inte bebyggelse. Men det finns det. Varför?

Det är kanske inte vad du hade förväntat dig

Det är lätt att glömma hur långt norrut Norge faktiskt sträcker sig. Oslo och Sydnorge ligger trots allt inte långt från den europeiska kontinenten. Men om man reser långt upp i norr så är man närmare Nordpolen än Paris. Det är mycket mer avlägset och extremt än de flesta inser. Det blir otroligt kallt. Solen försvinner i flera månader om året. Landskapet är ogästvänligt och vilt. Du kanske inte förväntar dig att se mycket liv här uppe, och knappt någon bebyggelse. Men det finns det.

Norge har perfekta förhållanden för sjömat

Du kanske får en bättre bild av geografin – och de stora avstånden – om du letar upp Norge på en gammaldags jordglob. Där ser du att det är hundratals eller tusentals mil till nästa landmassa från den norska kusten, både norrut eller västerut. Den norska kusten är näst längst i världen. Den omfattar kustlinjen på oräkneliga öar, skärgårdar, fjordar och vikar.

En unik variation av sjömat

Golfströmmen – som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen hela vägen över Atlanten – flyter norrut längs den norska kusten in i Arktis rena, iskalla vatten. Detta skapar de perfekta förhållandena för ett oerhört rikt marint ekosystem. Små fiskar, stora fiskar, skaldjur och andra organismer. Vissa av dem är lokala invånare, andra migrerar eller passerar genom området. Vissa föredrar det kalla öppna havet och andra lever i de stilla, djupa fjordarna som skyddas av en mur av öar och skärgårdar. Vissa jagar och andra jagas – uppifrån eller nerifrån. De spelar alla en roll i den komplexa och fascinerande marina livscykeln.

Variationen av sjömat från den här miljön är inget annat än unik. Det här är en av de huvudsakliga anledningarna till att Norge är världens näst största exportör av sjömat. Och det finns också en anledning till att köksmästare och konnässörer över hela världen väljer sjömat från Norge: det är svårt att hitta samma urval och kvalitet någon annanstans.