Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Lax

De kalla, klara vattnen i Norge ger norsk lax perfekta förutsättningar att växa långsamt och få en fast konsistens och en utsökt smak. Det kombinerat med Norges expertis inom havsodling ger de perfekta förutsättningarna för att på ett ansvarsfullt sätt producera säker, hälsosam och läcker lax.

Näringsinnehåll

Det är bra för hjärtat, skelettet och hjärnan att äta norsk lax. Den är särskilt rik på protein, omega-3, vitamin A, D och B12 samt antioxidanter.

Fångstintervall

Den norska kustens geografiska läge har den unika fördelen att det kalla vattnet från Norra ishavet möter den varma Golfströmmen här. Det resulterar i vatten med rätt strömmar och temperatur, som ger perfekta förhållanden för atlantlaxen.

Säsong

Norsk lax fiskas året runt.

Den norska laxen är lika tilltalande för ögat som för smaklökarna. Den är en av de godaste fiskarna i havet och ett av de enklaste sätten att få in hälsosamma omega-3-fettsyror i kosten. Du kan servera norsk lax rå som sushi, sashimi och tataki, i poke bowls eller i en sallad och tillaga underbara laxrätter. Norsk lax kan ångas, ugnsbakas, grillas, pocheras, stekas och långsamt ugnsstekas och passar på så sätt till olika typer av rätter, smaker och tillfällen. Kolla in våra recept och låt dig inspireras av alla läckra sätt att tillaga och servera lax.

Få livsmedel har så stort näringsinnehåll som norsk lax. Det är bra för hjärtat och hjärnan och ger ett starkt skelett att regelbundet äta norsk lax.

Den norska laxen har frodats tack vare den långa historien av att utnyttja naturresurserna längs Norges kust på ett ansvarsfullt sätt. I Norge började man odla fisk på 1970-talet, när man födde upp den första havsodlade atlantlaxen någonsin i flytande havsburar. Norge fortsätter att använda sin expertis inom etologi, marinbiologi och teknik för att säkerställa livsmedelssäkerhet och havsodlingarnas framtid.

Det finns strikta åtgärder på plats för att säkerställa att vi ger industrin möjlighet att utvecklas i takt med statliga regleringar och vetenskapliga framsteg, samtidigt som det omgivande ekosystemet respekteras. Havsodling representerar en viktig del av lösningen på världens behov av hållbar mat.