Hoppa till huvudinnehållet
Berättelser från Norge

Ät det bästa. Bli bäst.

Vår nya sjömatsambassadör, fotbollsstjärnan Erling Haaland från Norge, har ägnat sitt liv till att leva hälsosamt så att han kan prestera på topp.

Ät det bästa. Bli bäst.

Sjömat har alltid varit en del av hans kost

Haaland är känd för att äta sunt och ha en helhetsbild av hur viktigt det är med näringsrik mat. Erling Haaland fokuserar på mat som ser till att hans kropp är i perfekt form, och han försöker att äta så mycket naturlig mat som möjligt.

”Sjömat har varit en del av min uppväxt och alltid ingått i min kost. Norsk sjömat, världens bästa, har fortfarande en naturlig plats i mitt liv”
Erling Braut Haaland

Därför är norsk sjömat nyttigt för dig – och dina nära och kära

Atleter som Erling Haaland behöver rätt näring för att kunna nå sin fulla potential. Det krävs mer än hård och regelbunden träning för att prestera på hög nivå. Rätt näringsämnen är avgörande för att kroppen ska prestera på topp och återhämta sig snabbt och för att man ska undvika skador. 

Bra källa till omega-3 och vitamin D

Hälsosam mat är inte bara viktigt för idrottshjältar. Sjömat på middagstallriken eller som pålägg är nyttig och näringsrik mat med flera olika hälsofördelar. Fet fisk som lax och makrill är full av omega-3-fettsyror och vitamin D. Torsk innehåller mycket jod, något som ofta är svårt att få från andra livsmedel. Det allra viktigaste när det gäller en hälsosam kost är att den är varierad och balanserad. Och så ska den smaka gott. Det är trots allt enklare att äta hälsosamt om det är mat du gillar.

Sjömat från Norge är sjömat i världsklass

Norge har en lång historia som sjömatsnation. Vi har fiskat, fångat och exporterat sjömat sedan vikingatiden. Norge är idag världens största exportör av sjömat trots att det är ett litet land med bara 5,5 miljoner invånare. Norges naturresurser har format våra långvariga traditioner och metoder inom sjömatsindustrin. Vi fortsätter att väva samman vår historia med nutiden. Vi förvaltar de historiska kunskaperna och tar hand om vårt kalla, klara hav som ger världens befolkning mat och hälsosamma proteiner.

Hemligheten med vår sjömat

Norge har en av världens längsta kustlinjer. Tack vare vår placering långt norrut har vi kalla, klara vatten och optimala förhållanden för fisk, skaldjur och andra sjömatsarter. Fisk och skaldjur frodas i kalla vatten fulla med näringsämnen. Det är en del av hemligheten bakom att vi kan säga att vi har världens bästa sjömat.