Hoppa till huvudinnehållet
Berättelser från Norge

Väntan är över – skreien är äntligen här

Den norska delikatessen skrei kan bara fångas under en kort tid på året och endast i ett litet område högst upp i den norra delen av världen. 

Väntan är över – skreien är äntligen här

Du kan vara säker på att det är norskt

När skreien hamnar i fiskdisken kan du vara säker på att den kommer direkt från de kalla, klara vattnen längs Norges kust. Äntligen finns det massor av möjligheter för utsökta kulinariska upplevelser igen. Vi har recept på såväl traditionella norska rätter som medelhavsinspirerad och asiatisk mat med skrei.

Så här tillagar du skrei – det är enklare än du tror

All skrei är torsk, men all torsk är inte skrei. Den eftertraktade skreien är en torsk som växer upp långt uppe i Barents hav, mittemellan Norge och Nordpolen. Skreien gör varje vinter en lång resa och blir därför större och mer muskulös än kusttorsken, som stannar kvar utanför Norge. Det gör skreiens kött fint, glänsande vitt och flagigt. 

Färsk skrei fiskas bara under några månader per år och ses som en exklusiv råvara överallt i världen, men det finns ändå recept och sätt att tillaga den som alla klarar av. Stek skrei i en varm stekpanna i 5–6 minuter med skinnet neråt, lägg i en klick smör och vänd försiktigt filén. Fisken får då en gyllene, spröd yta och en mör, mjuk insida. Kombinera stekt skrei med serranoskinka, tomatsås och pasta med örter från medelhavsköket så får du en ganska enkel men utsökt kulinarisk upplevelse. 

Testa att laga skrei i ugnen!

Ett enkelt sätt att tillaga skrei är att ugnsbaka den. Sätt ugnen på 180 °C, skär fisken i portionsbitar och lägg dem i en ugnsfast form. Häll på lite olja och kryddor som du gillar och ställ in formen i ugnen. Känn om fisken är klar genom att trycka lite lätt på den. Den är färdig när den flagnar. Det tar oftast mellan 15 och 20 minuter. Det beror på hur stora filéerna är. Fisken sköter sig i princip själv när du ugnsbakar den så du kan koncentrera dig på tillbehören. Tomat, vitlök och andra ingredienser från Medelhavet blir också riktigt goda när de ugnsbakas tillsammans med fisken. Ett annat tips är att tillaga fisken med bönor, bacon och fänkål. Vi lovar att det är en rätt som alltid imponerar. 

Skrei är en huvudingrediens som kan användas på många olika sätt och kan kombineras med de flesta örterna, kryddorna och ingredienserna från ditt favoritkök. Den smakar lika gott med fräscha och lätta asiatiska smaker som med lite höstligare mat, som stekt svamp, råstekt potatis och rödvinssås

Skrei är proteinrik och innehåller massor av vitamin A, D och B12, selen, antioxidanter och omega-3. En portion skrei till middag täcker det rekommenderade dagliga behovet av omega-3-fettsyror.

Norsk skrei – en vandrande delikatess

Det är bara säsong för skrei mellan januari och april. Ända sedan vikingatiden har man i Norge varje år firat att skreien anländer till kusten. Den anrika traditionen med vinterfiske lever kvar sedan den tiden, men tekniken och metoderna är helt annorlunda. En sak som dock inte har ändrats är fiskarnas respekt för fisken och naturen. 

Läs mer om hemligheten bakom världens bästa torsk

Precis efter nyår kommer miljontals av skrei till kusten i den norra delen av Norge. De simmar hundratals mil neråt längs med kusten för att leka på samma ställe som de kläcktes.  Sedan är fiskebåtarna redo att ta emot ”kärleksfisken”. Man ser till att fiskarna i det norska torskbeståndet reproducerar sig tillräckligt genom noggrann övervakning, och de norska myndigheterna reglerar hur mycket skrei som får fiskas varje säsong. Du kan därför lita på att du både får en råvara av allra bästa kvalitet när du köper skrei från Norge och en produkt som har fiskats på allra snällaste sätt. 

Skrei är hållbar så du kan äta den med gott samvete

Förutsättningarna är inte bara perfekta för hållbart fiske utan också för skreien så du kan få skrei av bästa möjliga kvalitet. Den resa som skreien gör och de kalla, klara vattnen är perfekta för torsken. Du kan dessutom bara få skrei från Norge. Det är en delikatess från det kalla norr som alla nu kan få njuta av, inte bara norrmän. Kockar och matälskare världen över är redo och väntar på att den norska skreien ska komma i januari. Vartenda år. Det här är verkligen ett norskt vintermirakel

Kvalitetsmärkningen Skrei

För att göra det enklare för konsumenter och restauranger att hitta äkta skrei av hög kvalitet, har Norska Sjömatrådet lanserat ”Skrei Quality Label”. Denna kvalitetsmärkning garanterar köparen att fisken i fråga är av obestridligt ursprung och förstklassig kvalitet och följer strikta standarder vad gäller hållbarhet, färskhet, lagring och förpackning. Kvalitetsmärkt skrei är vildfångad mellan januari och april i lekområdena strax utanför norska kusten, packas inom tolv timmar efter fångst och är garanterat fri från hack, blåmärken och andra skador.